2022.09.22.

Sprinter Chrono Classic autóstúra

Cikkünk frissült!

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy egy professzionálisan megszervezett, fantasztikus hangulatú Sprinter Chrono Classic autóstúra főtámogatói lehettünk. Az értékeink hasonlóak, így könnyen mondtunk igent a felkérésre.

A Sprinter Chrono Classic autóstúra minden indulótól maximális figyelmet, precizitást követel. Akár az itiner pontos betartása, akár, hogy megfelelő időben érjenek célba. Ugyan más körülmények között, de a mi feladatunk is hasonló, arra tettünk ígéretet, hogy partnereink csomagja időben, megfelelő körülmények között, a legrövidebb úton érjen célba.

——————————

Szeptember 24-én mintegy százharminc veteránautó és különleges youngtimer indul Domonyvölgyből, amely az ország legmagasabb pontját is érintve érkezik majd az egri Érsekkertbe. A 230 km hosszú, változatos útvonalon tizenkét ügyességi feladat is vár a résztvevőkre a navigálás mellett. 1954-től napjainkig sokat fejlődött az autógyártás, a változatos autókaraván visszarepít a régi időkbe. Az érdeklődők nosztalgiával tekinthetnek a mezőnyben egyedülálló autókra.

Immár tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény idén Sprinter Chrono Classic néven kerül megrendezésre, egyesítve a futárszolgálattal a közös értékeinket a pontosságot, precízséget.

Az ország minden szegletéből érkeznek autómatuzsálemek a Lázár Lovasparkba, ahonnan 8:50-kor egymás után rajtolva indulnak útnak a hibátlan állapotban lévő járművek. Útközben számtalan itinerjel vezet az ügyességi feladatok felé, melyeken századmásodperc pontosan kell haladni. A feladatokon túl pecséteket és különleges tárgyakat kell majd megtalálniuk a résztvevőknek.

A Sprinter Chrono Classic túraverseny az Oldtimer Szuperkupa, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának utolsó futama, ahol a gyönyörűen restaurált és műszakilag kiváló állapotban lévő autók nem csak kiállításszerűen láthatók, hanem működés közben hallhatóak, „érezhetőek”.

Útvonal

A rajt után Rózsaszentmárton felé vesszük az irányt, majd Apcon állnak meg rövid időre az autók. Pásztót és Mátrafüredet elhagyva Magyarország legmagasabb pontja felé vezet az itiner. Innen Parádon keresztül haladnak Kisnána felé, ahol a várban teszik tiszteletüket az autómatuzsálemek. Egerben délután fél öttől érkezik a mezőny az Érsekkertbe.

Túraverseny

A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és átlagsebességeket kell a KRESZ szerint betartaniuk. Az autóban ülő páros – vezető és navigátor – tökéletes összhangban kell együttműködjenek egymással, az autóval, és mechanikus stopperórájukkal. Az ügyességi szakaszokon az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesíteniük! Minden századnyi eltérés (akár korábban, akár később érkeznek a feladat végéhez az előírtnál) egy hibapontot jelent, a győztes pedig az lesz, aki a nap során a legkevesebbet gyűjti be ezekből. A sportélmény mellett a fő cél egy kellemes autózás az ország egyik legszebb vidékén, csodás környezetben.

Résztvevők

A túrán sokféle márka képviselteti magát a különböző kategóriákban, ma is létező, de letűnt márkák is szerepelnek a rajtlistán 1954-től napjainkig: Alfa Romeo, Austin, BMW, Cadillac, Chevrolet, Citroën, Edsel, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Jaguar, Lada, Lamborghini, Lotus, Mercedes-Benz, MG, Nissan, NSU, Opel, Peugeot, Porsche, Rover, Renault, Skoda, Triumph, Volkswagen is lesz az indulók között.