Főoldal » Logisztikai útmutatók » Csomagolás

Csomagolás

A csomagfeladás során kiemelt fontosságú a helyes csomagolás és a csomag megfelelő címkével/fuvarlevéllel való ellátása, így pár hasznos tanáccsal kívánjuk segíteni munkájukat.

Miért olyan fontos ez?

A csomagolás a garancia a tárgyak épségére. Ha már szabad szemmel is jól látható hogy nem biztonságos, akkor ne kockáztassuk a sérülést.

Csomagoljunk, de mégis mibe?

A legbiztonságosabb csomagolóanyag a kartondoboz.

A doboz illeszkedjen a termék alakjához

Használjon egyéb tömítőanyagot, durranós fóliát, vagy akár összegyűrt papírt, stb., amennyiben a csomagolás és a tartalma közötti területet kitöltése szükséges.

Ügyeljen a doboz megfelelő lezárására

Ne legyenek rések, nyitott felületek, hogy véletlenül se nyílhasson ki a csomag, valamint a csomag nyilvánvaló megsértése nélkül a belső tartalomhoz ne lehessen hozzáférni.

Csomagcímke/ etikett/fuvarlevél

Az etikettek, címzések alapján azonosítjuk a csomagokat, így kiemelten fontos, hogy csak az aktuális címzést tartalmazza a csomag.

Példa: Egy lehívás vagy visszáru során ugyanabba a dobozba kerül az áru, de a régi és új etikett is a csomagon marad. Nem azonosítható a csomag, így lassulhat a kiszállítás.

A csomagolás
  • kerülje a már egyszer felhasznált csomagolóanyag használatát
  • távolítson el minden régi címkét a csomagról
  • a doboz tetején levő régi  / egyéb vonalkódokat távolítsa el vagy ragassza erre az újat
  • a fuvarlevelet – címzett és futár példányt is –  minden esetben az okmánytasakban kell elhelyezni. Ennek hiányában a fuvarlevelet vagy címkét ragassza fel szilárdan a csomag tetejére, ami szállítás alatt segíti a doboz helyes pozicionálását
  • a fuvarlevelet tartalmazó okmánytasakot / címkét a doboz tetején kell elhelyezni, jól látható módon
Olvasható fuvarlevél és vonalkód

Ügyeljen arra, hogy a küldeménye tiszta, jól olvasható vonalkóddal legyen ellátva, úgy, hogy egy csomagon egy fuvarlevél, etikett legyen, ami ne váljon el a csomagtól. A fuvarlevélre kézzel ne írjon rá, azon ne legyen semmilyen változtatás.